EKREM KAHRAMAN

(1948, Tarsus)

1971 yılında İstanbul Eğitim Enstitüsü Resim Bölümünden mezun oldu.

Çeşitli orta öğretim kurumlarında öğretmenlik yaptıktan sonra 1989 yılında öğretmenlikten ayrılarak profesyonel sanatçı yaşamını tercih etti ve İstanbul’a yerleşti.

Plastik sanatlar alanında sanat örgütlenmelerinde aktif olarak yer aldı; sanat, felsefe, kültür bağlamında teorik yazılar yazdı. Yazıları Çekirdek Sanat, Sanat Çevresi, Türkiye’de Sanat, Genç Sanat, Cey Sanat, RH+Sanart, Sanatçının Atölyesi, Bosphorus Sanat Gazetesi , Papirüs vb dergilerde yayımlandı, çeşitli gazetelerde yazılar yazdı.

Yazılarından bir bölümü Ateşin Peşinde isimli bir kitapta toplandı.

Uluslararası ve ulusal düzeyde 70’in üzerinde kişisel sergi açtı; çok sayıda karma sergilere, uluslararası fuarlara katıldı. 16 ödül kazandı. Resimleri çok sayıda resmi ve özel koleksiyonda yer almaktadır.

Sanatı hakkında birçok kitap, katalog ve broşür yayımlandı, filmler hazırlandı.

Aynı zamanda şair de olan sanatçının yayımlanmış 5 şiir kitabı (Sessiz Bir Aşkı Dillendirmek 1985, Rıhtım ve Ihlamur 1987, Fısıltılar ve Çığlıklar 1992, Aşkolsun Hayat / Toplu Şiirler 2002, Seçme Şiirler 2007) bulunuyor.

Sergi Açılış

"Arete Sanat Galerisi, Ankara'nın merkezinde, Ekrem Kahraman'ın "Bulunduğumuz Yer... Geçtiğimiz Zaman..." sergisine ev sahipliği yapıyor. 04 Aralık 2010 - 04 Ocak 2011 tarihleri arasında gerçekleşecek bu özel sergide, sanatçının 2010 yılına ait son dönem eserleri izleyiciyle buluşacak.

Modernizmin sona erdiği, post-modernizmin ise tıkandığı bir çağda, Kahraman'ın resimleri derin bir düşünsel yolculuğa davet ediyor. Sanatçı, köklerini Çukurova ve Anadolu'nun topraklarına kadar uzatırken, eserlerinde insanlığın ortak hafızasına dokunan imgelerle dolu bir atmosfer yaratıyor.

İçsel bir yolculuğa çıkaran eserlerinde, yeryüzü ile gökyüzünün eşsiz boşluklarına, masumiyet çağına dair niyetlere çağdaş göndermeler bulunuyor. İssizlikler, sonsuzluklar, iri beyaz bulutlar ve sıradan nesneler, Kahraman'ın kendi kadim topraklarında yeni kültürel imgelerle buluşuyor.

"Bulunduğumuz Yer... Geçtiğimiz Zaman..." sergisi, sanatçının entelektüel bir yaklaşımını ve içten duygularını izleyiciyle buluşturuyor. Kahraman'ın resimleri, çağdaş sanatın derinliklerine inmek isteyenleri, düşünsel bir serüvene davet ediyor."