KARMA SERGİ

04 Haziran – 13 Eylül 2011

ARETE

SANAT GALERİSİ

2010-2011 sanat sezonunu Adnan Turani Sergisi ile başlatan, Hayati Misman, Ekrem Kahraman, Hüsamettin Koçan, Süleyman Saim Tekcan, İbrahim Balaban, Zafer Gençaydın, Bahri Genç sergileri ile yoluna devam eden Arete Sanat Galerisi’nde bu ay KARMA SERGİ yer alıyor.

Arete Sanat Galerisi’ndeki Karma Sergi’ de, ADEM GENÇ, ADNAN TURANİ, AYTEN YETİŞ DOĞU, BURHAN ALKAR, BURHAN DOĞANÇAY, CANAN ATALAY, CANDAN DİZDAR TERWIEL, DEVRİM ERBİL, EKREM KAHRAMAN, EMRE FEYZOĞLU, FİKRİ CANTÜRK, FÜSUN KAVALCI, GÜLTEKİN SERBEST, HABİP AYDOĞDU, HASAN PEKMEZCİ, İBRAHİM BALABAN, İBRAHİM ÇİFTÇİOĞLU, İHSAN ÇAKICI, KAYIHAN KESKİNOK, METİN YURDANUR, MUSTAFA SALİM AKTUĞ, NAZAN SÖNMEZ, NAZIM BALABAN, NECMETTİN YAĞCI, ÖNDER AYDIN, REFA EMRALİ, SÖBÜTAY ÖZER, ŞÜKRAN PEKMEZCİ, TOLGA SAVAŞ, VEDAT CAN, YUSUF TOPRAK, ZAFER GENÇAYDIN, ZEKİ SERBEST, ZEKİ ŞAHİN yer alacaktır.

Sergi, 02 Haziran saat 18.00’de açılacak ve 13 Eylül’e kadar yaz boyunca devam edecek. Arete Sanat, serginin dijital katalogu yanısıra “Karma Sergi” için bir de kitap hazırladı.

Sanatçıyla sanatsever arasındaki bağı güçlendirmeyi ilke edinen Arete Sanat Galerisi; kaliteyi en üst noktada tutan duruşu, sanata ve sanatçıya değer veren yaklaşımı, yüksek hedefleri ve sunduğu farklı hizmetlerle Ankara sanat yaşamında kısa sürede edindiği saygın yeri özenle koruyor.

Ülkemizin en önemli sanatçıları ile sanatseverleri buluşturmayı sürdüren Arete Sanat, yeni sezonda da güçlü isimlerle sergilerine devam edecektir.

Sergi Açılış

ADEM GENÇ

"Prof. Dr. Adem Genç, 1944'te Ardeşen'de doğan ve sanat dünyasına önemli katkılarda bulunan bir sanatçıdır. Ankara Gazi-Eğitim Enstitüsü Resim-İş Bölümü'nden mezun olduktan sonra, İngiltere'de eğitimine devam etmiş ve 1983'te doktora derecesi almıştır. Ulusal ve uluslararası alanda birçok ödül kazanan sanatçı, Türkiye'nin yanı sıra İngiltere, Avustralya, Almanya, Slovenya ve ABD'deki koleksiyonlarda eserleriyle yer almaktadır.

Adem Genç'in sanatı, soyut ifadeyle izleyiciye duygusal ve düşünsel zenginlik sunar. Uzun kariyeri boyunca sanatseverleri etkileyen bu özgün anlatım, ona birçok ödül ve onurlandırmayı beraberinde getirmiştir. Ayrıca, sanat teorisine katkıda bulunarak iki kitap yazmış ve çeşitli akademik çalışmalara imza atmıştır.

1999 yılından bu yana Beykent Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'nde öğretim üyeliği yapmakta olan sanatçı, Türk sanatının gelişimine katkıda bulunmaya devam etmektedir. Adem Genç'in eserleri, Türkiye ve dünya genelinde birçok koleksiyona ilham kaynağı olmuş ve sanatseverlerle buluşmaya devam etmektedir."

ADNAN TURANİ

Adnan Turani, Türk resim sanatının köşe taşlarından biri olarak 1925'te İstanbul'da dünyaya geldi. Sanat eğitimine Ankara Gazi Eğitim Enstitüsü Resim bölümünde başladı ve 1948'de mezun oldu. Zamanla sanata olan ilgisi onu Avrupa'ya taşıdı ve 1953'te II. Dünya Savaşı sonrasında düzenlenen sınavı kazanarak Münih, Stuttgart ve Hamburg Akademileri'nde lisans ve uzmanlık eğitimi aldı.

1973'te Hacettepe Üniversitesi'nde "Modern Resim Sanatını Yaratan Etkenler" adlı teziyle doktor unvanını kazandı ve 1978'de "Resimde Geometri İşlemleri ve Soruları" adlı teziyle doçent oldu. Türk resim sanatına yaptığı önemli katkılardan dolayı 1990'da profesör unvanını alarak emekli oldu. Gazi Eğitim Enstitüsü, Hacettepe ve Bilkent Üniversiteleri'nde öğretim üyeliği yaparak genç sanatçılara ilham kaynağı oldu.

Adnan Turani'nin eserleri Türkiye'nin yanı sıra Tel Aviv, Musée de L'art Moderne (Elisabeth Rubinstein), Ürdün Amman Royal Museum of Fine Art, Museem of Ben Gary Fondation (İllinois, ABD), Carpi Museum of Xylographie (İtalya), Kopenhag Kraliyet Sarayı, Ankara Devlet Resim ve Heykel Müzesi, İstanbul Devlet Resim ve Heykel Müzesi, İzmir Resim ve Devlet Heykel Müzesi gibi önemli koleksiyonlarda izleyiciyle buluşmaktadır.

Adnan Turani'nin eserleri aynı zamanda Amerika, Almanya, Kanada, Japonya, İtalya, İsrail gibi birçok yabancı ülkenin özel koleksiyonlarında da sanatseverlerle buluşmaktadır, böylece Türk sanatının uluslararası arenada tanıtılmasına katkıda bulunmaktadır.

AYTEN YETİŞ DOĞU

Ayten Yetiş Doğu'nun sanatındaki derin ve özgün izlenimleri keşfetmek için bir yolculuğa çıkmak, kendini renk, ışık ve gölgeyle buluşturan bir deneyim sunar. İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Resim Bölümü'nde Adnan Çoker ve Özdemir Altan atölyelerinde başladığı eğitimi, 1966 yılında Nurullah Berk atölyesinden mezun olarak tamamlar. Avrupa'nın sanat merkezlerinde geçirdiği yıllar, onun eserlerine derinlik ve evrensel bir perspektif katmıştır.

Mavi ve tonlarının hakim olduğu eserlerinde, Ayten Yetiş Doğu, nesneleri, peyzajları ve mekanları salt görsel düzlemde değil, aynı zamanda kavramsal bir boyutta ele alarak özgün bir estetik dil oluşturur. Eleştirmen Kaya Özsezgin'in belirttiği gibi, Doğu'nun eserleri, gerçekliğin sadece görüntüsel değil, aynı zamanda kavramsal boyutta da kavranmasını sağlayan deneysel bir araştırmanın ürünüdür.

Sanatçının Atmosfer Resimleri adını verdiği eserleri, mekanın yanılsamaları içinde yoğunlaşan yapıtlarıyla öne çıkar. Seramik küpler, kaseler ve silindirler, boşluk algısını vurgulayarak mekan ile sonsuzluk arasında bir köprü kurar. Ayten Yetiş Doğu'nun eserleri, statik resimlerden dinamik bir enerji yayarak izleyiciyi sadece görsel bir deneyimden öte, derin bir düşünsel yolculuğa çıkarır.

Sadelik, arınma, ışık, sessizlik ve sonsuzluk, Doğu'nun sanatının temel taşlarıdır. Atmosfer Resimleri'nde ortaya çıkan uzamsal boşluklar, eserlerindeki radikal değişimi simgeler ve izleyiciyi mekanın ötesine taşır. Ayten Yetiş Doğu, İstanbul'daki kendi atölyesinde halen çalışmalarına devam ederken, eserleriyle izleyicilere zamansız bir estetik deneyim sunmaya devam etmektedir.

BURHAN ALKAR

Burhan Alkar, 1928 yılında Filibe'de doğdu ve sanat hayatına Gazi Eğitim Enstitüsü Resim-İş Bölümü'nde başladı. Paris'te Jülien Akademisi'nde ve Paris Güzel Sanatlar Yüksek Okulu'nda aldığı eğitimle heykel sanatında uzmanlaştı. 1965 yılında Gazi Eğitim Enstitüsü'nde modelaj öğretmenliğine başladı ve emekli olana kadar bu görevi sürdürdü.

Sanatçı, yurt içinde ve yurt dışında birçok yarışma sonucunda 25'ten fazla anıtın sahibi oldu. Ayrıca, küçük heykellerle 15 kişisel sergi açtı ve birçok karma sergiye katıldı. Heykel eğitiminin Ankara ve diğer şehirlere yayılmasında önemli bir role sahiptir.

Ankara'da heykelin bayraktarlığını yapan Burhan Alkar, 70'li ve 80'li yıllarda Ankara'da 10-12 anıt yarışmasının düzenleyicisi ve teşvikçisi oldu. Ayrıca, 1989 yılında kuruluşunda öncülük ettiği Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürlüğü Dr. Ahmet Özgüneş Plastik Sanatlar Uygulama Merkezi'nde sanat eğitimi verdi.

Alkar, geniş bir teknik yelpazede çalışmalarını sürdürerek bronz ve yüksek derecelerde seramik heykeller üretmektedir. Halen Ankara'daki atölyesinde heykel çalışmalarına devam etmektedir. GESAM kurucu üyesi ve Birleşmiş Ressamlar ve Heykeltıraşlar Derneği üyesi olarak sanat dünyasına katkıda bulunmaktadır.

BURHAN DOĞANÇAY

1929 yılında dünyaya gelen sanatçı, ressam ve harita subayı Adil Doğançay'ın oğlu olarak hayatına başladı. Sanat eğitimine babası ve ressam Arif Kaptan'dan aldığı ilk derslerle başlayan sanatçı, Ankara Üniversitesi'nde hukuk eğitimi alırken aynı zamanda resim çalışmalarını sürdürdü. Paris'te tamamladığı ekonomi doktorasına rağmen, resim sanatına olan tutkusu ve yeteneği onun akademik kariyerinin önüne geçti.

Paris'teki öğrencilik yıllarında La Grande Chaumiere'de resim çalışmalarına katılan sanatçı, 1961'de Devlet Resim ve Heykel Sergisi'ne kabul edilen eserleriyle dikkat çekti. 1962'de New York'a giden sanatçı, Guggenheim Müzesi müdürü Thomas Messer'in bir eserini müze koleksiyonuna eklemesiyle uluslararası alanda tanındı.

Duvarları konu alan önemli eserleri, New York'un sokaklarının ve yaşamın izlerini taşıyan 'Duvarlar' serisiyle başladı. 1975'te 114 ülkeyi kapsayan 'Dünya Duvarları' fotoğraf projesine başladı ve 1982'de Paris'te Georges Pompidou'da bu projeyi 'Fısıldayan Duvarlar' adı altında sergiledi.

Sanatçının çalışmaları sadece resimle sınırlı kalmayıp, duvar halısı tasarımları, büyük boy fotoğraf sergileri ve kitap projeleriyle de geniş bir yelpazede yer aldı. 2001 yılında Dr. Nejat Eczacıbaşı Vakfı'nın desteğiyle gerçekleşen ilk retrospektif sergisi, İstanbul Dolmabahçe Sarayı'nda büyük ilgi gördü. Sanatçının eseri "Hat Sanatına Saygı" ise 2003'te Brüksel'deki Avrupa Parlamentosu binasında sergilendi.

CANAN ATALAY

Canan Atalay, 1967 yılında doğdu. Sanat eğitimine Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü'nde lisans, yüksek lisans ve sanatta yeterlik eğitimleri alarak başladı. İngiltere'de UWIC Sanat ve Tasarım Okulu Seramik Bölümü'nden yüksek lisans derecesi aldıktan sonra, 2004 yılında doçentlik unvanını kazandı. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik Bölümü'nde akademik kariyerine devam etmektedir.

Sanatçının eserleri, Rusya, İngiltere, Fas, Amerika, Almanya, Kore, Bulgaristan, Polonya gibi ülkelerde ve Türkiye'de birçok karma sergide yer almıştır. On sekiz kişisel sergiye imza atan Atalay'ın eserleri, ödüller kazanmanın yanı sıra müze ve çeşitli koleksiyonlarda da yer bulmuştur. Canan Atalay, sanat yazılarını topladığı "Sanat ve Bellek" ile "Resim ve Seramik Üzerine Diyaloglar" adlı kitaplarıyla da sanat dünyasına katkıda bulunmuştur. Sanatçının özgün bakış açısı ve eserleri, ulusal ve uluslararası düzeyde dikkat çekmektedir.

CANDAN DİZDAR TERWİEL

Candan Dizdar Terwiel, 1960 yılında Ankara'da doğdu. Hacettepe Üniversitesi Sağlık İdaresi Yüksek Okulu'ndan Lisans diplomasını aldıktan sonra aynı üniversitenin Güzel Sanatlar Fakültesi'nde Lisans, Yüksek Lisans ve Sanatta Yeterlik derecelerini tamamladı. 1999 yılında Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi'nde Eğitimde Doktora derecesini elde etti.

Sanatçı, 2002 yılında Doçent unvanını alarak akademik kariyerine devam etti. Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik Bölümü'nde öğretim üyeliği yapmaktadır. Plastik Sanatlar Derneği ve Sanat Eğitimcileri Derneği'nin kurucu üyesidir.

Candan Dizdar Terwiel'in sanat kariyeri, yurt içinde ve yurt dışında sergilerle ve konferanslarla zenginleşmiştir. Yedi kişisel sergiye ek olarak, çeşitli karma sergilere katılmış ve etkinliklere önemli katkılarda bulunmuştur. Sanatçının çalışmaları, seramik tarihi ve sanat eğitimi alanlarında gerçekleştirdiği araştırma ve çalışmalarla dikkat çekmektedir.

DEVRİM ERBİL

Devrim Erbil, 1937 yılında Salihli'de doğdu. İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Resim Bölümü'nde eğitim aldı ve 1959 yılında mezun oldu. Sanat kariyerine soyut resim alanında öne çıkan "Soyutçu 7'ler" gurubunu kurarak başladı. Akademik kariyerine aynı üniversitenin asistanı olarak devam etti ve birçok önemli sanatçı ile birlikte çalıştı.

1963 yılında Altan Gürman, Adnan Çoker, Sarkis ve Tülay Tura ile birlikte "Mavi Grup"u kurdu. Uluslararası alanda da tanınan sanatçı, 1965 yılında İspanya Hükümeti'nin sanat bursunu kazanarak İspanya, İtalya, Fransa'da sanat inceleme ve araştırmaları yaptı.

Devrim Erbil, sanat kariyeri boyunca birçok kişisel sergi açtı, karma sergilere katıldı ve Türk sanatını yurt dışında temsil etti. Aynı zamanda akademik alanda da başarılar elde ederek profesörlük unvanına yükseldi. Görsel Sanatçılar Derneği Başkanlığı ve Resim-Heykel Müzeleri Derneği'nin kuruluşuna öncülük etti.

Sanatçının eserleri, Türkiye'nin önemli müzelerinin yanı sıra yurt içinde ve yurtdışında birçok özel koleksiyonda yer almaktadır. Devrim Erbil, 1991 yılında Devlet Sanatçısı unvanını alarak uzun ve üretken sanat kariyerine damgasını vurdu.

EKREM KAHRAMAN

Ekrem Kahraman, 1948 yılında Tarsus'ta doğdu. 1971 yılında İstanbul Eğitim Enstitüsü Resim Bölümü'nden mezun olduktan sonra çeşitli ortaöğretim kurumlarında öğretmenlik yaptı. Ancak 1989 yılında öğretmenlik kariyerini sonlandırarak sanatçı olarak hayatına devam etmeyi tercih etti. Plastik sanatlar alanında teorik yazılar kaleme aldı ve bu yazıları çeşitli sanat dergilerinde yayımlandı.

Sanatçı, 2007 yılında "Sanatçının Atölyesi" dergisini yayımlamaya başladı. Şiir alanında dört kitap yazan Kahraman'ın eserleri arasında "Sessiz Bir Aşkı Dillendirmek", "Rıhtım ve Ihlamur", "Fısıltılar ve Çığlıklar", "Aşk Olsun Hayat" yer almaktadır. Ayrıca, sanat ve sanatçılar üzerine deneme yazıları içeren bir kitabı da bulunmaktadır.

Ekrem Kahraman, sanat kariyeri boyunca yurtiçinde ve yurtdışında 80'den fazla kişisel sergi açmış, birçok karma ve grup sergisine katılmış, ulusal ve uluslararası fuarlarda eserleri sergilenmiştir. Sanatçının eserleri, birçok ulusal ve uluslararası koleksiyonda yer almakta olup, İstanbul'da yaşamaktadır.

EMRE FEYZOĞLU

Tuğrul Emre Feyzoğlu, 1971 yılında Ankara'da doğdu. Sanat eğitimine Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik Bölümü'nde başladı ve 1995 yılında lisans, 1998 yılında yüksek lisans, 2004 yılında sanatta yeterlik (doktora) derecesini aldı. Sanat kariyerine 1997 yılında kendi sanat atölyesini kurarak başlayan Feyzoğlu, 1997-2000 yılları arasında Ankara Atatürk Kültür Merkezi Seramik Kursu'nda eğitmenlik yaptı. Halen Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik Bölümü'nde öğretim görevlisi olarak çalışmaktadır.

Tuğrul Emre Feyzoğlu, sanat kariyeri boyunca çok sayıda karma sergiye katıldığı gibi üç yurtiçi ve bir yurtdışı kişisel sergi açmıştır. 1999, 2001 ve 2008 yıllarında Devlet Seramik Yarışması'nda Başarı Ödülü kazandı. Ayrıca, 2000 ve 2002 yıllarında Macaristan Hükümeti'nin burslarıyla Kecskemet Uluslararası Seramik Stüdyosu'nda çalışma fırsatı buldu. Uluslararası sanat etkinliklerinde katılımcı veya organizasyon sorumlusu olarak görev aldı. 2007 yılında Sanat Kurumu tarafından "Seramik Dalında Yılın Sanatçısı" ödülüne layık görüldü ve 2010 yılında doçent ünvanını aldı.

FİKRİ CANTÜRK

Fikri Cantürk, 1933 yılında Ankara'nın Karalar köyünde doğdu. Eğitim hayatına "Eğitmenli" ilkokulunda başlayan Cantürk, Hasanoğlan Köy Enstitüsü Uygulama İlkokulu'nu tamamladıktan sonra 1952'de aynı enstitüden mezun oldu. Gazi Eğitim Enstitüsü Resim-İş Bölümü'nden 1957 yılında mezun olduktan sonra çeşitli öğretmen okullarında yöneticilik ve resim öğretmenliği görevlerinde bulundu.

Sanat eğitimine olan ilgisi ve başarılarıyla dikkat çeken Cantürk, 1965-66 yıllarında Paris'te öğretmen yetiştiren kurumları inceledi ve sanat çalışmalarına odaklandı. Samsun Eğitim Enstitüsü'ne atanmasıyla 1970 yılında Resim-İş Bölümü'nün kurulmasında etkin rol oynadı ve on yıl boyunca Bölüm Başkanlığı'nı üstlendi. Daha sonra 19 Mayıs Üniversitesi Eğitim Fakültesi'ne bağlanan Resim-İş Bölümü'nde 1985 yılına kadar çalıştı. 1992 yılında aynı bölümde tekrar göreve başlayarak Bölüm Başkanlığı'nı üstlendi ve emekli oluncaya kadar bu görevi sürdürdü.

Sanatçı, 1987 yılında doçentlik unvanını elde etti ve 1993 yılında profesör unvanını kazandı. 1996 yılında emekli olan Fikri Cantürk, Eskişehir'deki atölyesinde çalışmalarını sürdürmektedir. Cantürk'ün sanat kariyeri boyunca pek çok ödül kazandığı, yurt içinde ve yurt dışında sergiler açtığı, eserlerinin birçok koleksiyonda yer aldığı bilinmektedir.

FÜSUN KAVALCI

Füsun Kavalcı, 1963 yılında Illinois, ABD'de doğmuştur. Seramik alanındaki yeteneği ile 1989 yılında birincilikle mezun olduktan sonra Ankara ve Avanos'ta kendi seramik atölyesini kurmuştur. Kavalcı, "Seramikte Neon Dokular" ve "Alüminyumlu Seramik Formlarda Kadın İmgesi" konulu tez ve sergilerle Master ve Doktora derecelerini tamamlamıştır.

Sanat kariyerine İtalya'da seramik sanatçısı Gioela Suardi'nin atölyesinde çalışarak devam eden Füsun Kavalcı, aynı zamanda Washington DC'de George Washington Üniversitesi Sanat Tarihi ve Güzel Sanatlar Bölümü ile Corcoran Sanat ve Dizayn Okulu'nda atölye çalışmalarına katılmıştır.

Kavalcı, yurtiçi ve yurtdışında birçok karma sergiye katılmış, Ankara, İstanbul ve Washington DC'de kişisel sergiler düzenlemiş ve 55. ile 56. Devlet Seramik Yarışmalarında başarı ödülü kazanmıştır. Hacettepe Üniversitesi tarafından Şaban Şifa-i hizmet ödülüne layık görülen sanatçı, halen Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik Bölümü'nde öğretim görevlisi olarak çalışmaktadır.

GÜLTEKİN SERBEST

Sanatçı, 1955 yılında Kosova'nın Prizren kentinde dünyaya geldi ve 1978 yılında Gazi Eğitim Enstitüsü Resim Bölümü'nden birincilikle mezun oldu. Sanat eğitimini tamamladıktan sonra İtalya ve Yugoslavya'da galeri ve müzelerde araştırmalar yaptı. Daha sonra bir dönem New York'ta çalışmalarını sürdürdü. Sanatçı, 22 kişisel sergi açmanın yanı sıra birçok karma sergiye katıldı. Eserleri ABD'de özel ve resmi koleksiyonlarda yer alırken, Çağdaş Sanatlar Vakfı'nın da kurucuları arasında yer aldı ve hâlen vakfın genel sekreterliğini yürütmektedir.

Birleşmiş Ressamlar ve Heykeltraşlar Derneği üyesi olan sanatçı, bu derneğin başkanlığını iki dönem üstlendi. Kendi atölyesinde çalışmalarına devam eden sanatçı, Ankara'da sergiler düzenlediği gibi çeşitli ulusal ve uluslararası etkinliklerde de eserlerini sergilemiştir.

HABİP AYDOĞDU

1974 yılında Tatbiki Güzel Sanatlar Yüksek Okulu'ndan mezun olan Aydoğdu, yaşamla resim arasındaki gizli bağı koparmadan, resim dilini sürekli zenginleştirdi… 70’lerdeki gerçekçi yaklaşımı, 80’li yıllara doğru yerini simgesel anlatımlara bıraktı. Zengin çağrışımlarla yüklü dışavurumcu soyut bir anlatımı benimseyen sanatçı, 90’lı yıllarla beraber tuval resminin ötesinde farklı araç ve gereçleri de anlatım malzemesi olarak kullanmaya başladı. Türkiye ve çeşitli ülkelerde 60’ı aşkın kişisel sergi açan, hakkında 3 kitap yazılmış, önemli ödüller almış Aydoğdu’nun eserleri, müzelerde ve özel koleksiyonlarda yer almaktadır.

HASAN PEKMEZCİ

Hasan Pekmezci, 1945 yılında Konya-Beyşehir-Üzümlü’de doğdu. İvriz Öğretmen Okulu ve İstanbul Öğretmen Okulu Resim Semineri'nde 6 yıl eğitim aldıktan sonra Gazi Eğitim Enstitüsü Resim-İş Bölümü'nde eğitimini tamamladı. Eğitimcilik kariyerine 1965 yılında Urfa'nın Siverek İlçesi Gözelek Köyü İlkokulu öğretmeni olarak başladı. Arifiye Öğretmen Okulu (1968-1975), Çankırı Orta Okulu (1975-1978), Gazi Eğitim Enstitüsü Resim Bölümü öğretmenliği (1978-1987) ve Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim üyeliği (1978-) gibi farklı eğitim kurumlarında görev aldı.

Sanat alanındaki çalışmalarında resim ve baskı resim ayrımı yapmaksızın sürekli sanatsal faaliyet içinde bulundu. İlk kişisel sergisini 1971 yılında Ankara Devlet Güzel Sanatlar Galerisi'nde açtı. Bugüne kadar yurt içinde ve dışında 50'den fazla kişisel sergiye ve yüzlerce karma ve grup sergisine katıldı. Sanat alanındaki başarılarından dolayı 20'den fazla ödül kazandı.

Sanat alanındaki bilgi ve deneyimini geliştirmek amacıyla ailesiyle birlikte yurt dışında birçok müze ve sanat merkezini ziyaret etme fırsatı buldu. Ayrıca, toplumsal eğitim ve çocukların genel eğitimi perspektifinde sanat konularında konferans, panel ve uygulama sunumları gerçekleştirdi. Serigrafi ve Desen üzerine yazdığı kitapları ile de sanat literatürüne katkıda bulundu.

İBRAHİM BALABAN

İbrahim Balaban (1921-2008): Sanatta Direnişin Rengi

İbrahim Balaban, 1921'de Bursa'da doğdu. Resim ve yazıya olan ilgisi hapishane yıllarında Nazım Hikmet'le tanışmasıyla daha da güçlendi. Hapisten çıktıktan sonra Nazım Hikmet'le İstanbul'u gezip resim çalışmalarına devam etti. 1953'te ilk kişisel sergisini açtı. Yaşamı boyunca "kan gütmeden" 2000'den fazla tablo ve birçok kitap üretti.

İBRAHİM ÇİFTÇİOĞLU

İBRAHİM ÇİFTÇİOĞLU

1952’ de Çorum’ da doğdu. 1973 yılında Gazi Eğitim Enstitüsü Resim İş Eğitimini bitirdi. Yurtiçi ve yurtdışında çok sayıda kişisel sergi açtı. Karma Sergilere katıldı.

İHSAN ÇAKICI

İhsan Çakıcı, Türk resim sanatına değerli katkılarda bulunan bir sanatçıdır. 1944 yılında Akşehir'de doğan Çakıcı, Gazi Eğitim Enstitüsü'nde aldığı sanat eğitiminin ardından öğretmenlik kariyerine atıldı. Sanatta yeterlilik ve yardımcı doçent unvanlarına sahip olan sanatçı, Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi'nden emekli olduktan sonra 2010 yılına kadar ücretli olarak görevine devam etti. Eserleri, devlet resim ve heykel sergilerinden başlayarak DYO sergileri, ulusal ve uluslararası bienallerde sergilenmiş; özellikle 1986'da Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın düzenlediği 1. Uluslararası Asya ve Avrupa Sanat Bienali'nde "Çağdaş Türk Sanatı Sergisi" kapsamında yer alması büyük bir öneme sahiptir. Çakıcı'nın eserleri, karışık tekniklerle oluşturduğu tuval resimleri ve özgün baskılarıyla sanatseverlerle buluşmuştur. Ödüller arasında 1984'te kazandığı "Başarı Ödülü" ve 1992'de "Ahievran Resim Sergisi"nde elde ettiği "1.lik Ödülü" öne çıkmaktadır. Kişisel sergileri arasında ise 1981'de Devlet Güzel Sanatlar Galerisi'nde açtığı sergi ve 2010'da Elele Sanat Galerisi'nde gerçekleştirdiği etkinlik dikkat çekmektedir. Çakıcı, eserleriyle Türk resim sanatının zengin çeşitliliğine katkı sağlamaya devam etmektedir.

KAYIHAN KESKİNOK

Kayıhan Keskinok, 1923 yılında İzmir'de dünyaya geldi. Öğretmenlik mesleğine başladıktan sonra, resim ve sanat tarihine olan derin ilgisini Gazi Eğitim Enstitüsü'nde aldığı kapsamlı eğitimle birleştirdi. Görev yaptığı okullarda öğrencilere resim ve sanat tarihi dersleri verdi. Sanat kariyerindeki parlak başarıları arasında 14 ödül ve 45 kişisel sergi bulunmaktadır. Keskinok, öğretmenlik mesleğiyle beraber sanat dünyasında da tanınan bir isim haline gelmiş ve uzun yıllar süren sanat yaşamında önemli katkılar sunmuştur.

METİN YURDANUR

Metin Yurdanur, 1951 Sivrihisar doğumlu bir sanatçıdır. Gazi Eğitim Enstitüsü Resim-İş Bölümü mezunudur. Sivrihisar'ın tarih kokan atmosferinde geçen çocukluk yılları, antika materyallerle oyunlar oynayarak sanata olan ilgisini şekillendirdi. Heykelleri Türkiye ve birçok ülkede sergilenmiştir. Ankara Üniversitesi'nde gerçekleştirdiği "Ben Anadoluyum, Ben Cumhuriyetim, Ben Halkım" adlı sergisi büyük ilgi gördü. Gelecekte Sivrihisar'da bir heykel müzesi açma hedefiyle çalışmalarını sürdürmektedir.

MUSTAFA SALİM AKTUĞ

Mustafa Salim Aktuğ

1961’de Akçaabat’ta doğdu. 1982’de Ankara Gazi Yüksek Öğretmen Okulu Resim-İş Eğitimi Bölümü’nü bitirdi. 1987’de Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü’nde yüksek lisansını tamamlayarak araştırma görevlisi oldu. 1992’de aynı bölümde sanatta yeterlik yaptı. 1997’de yılında yardımcı doçent oldu. Çok sayıda ulusal ve uluslar arası sergilere katılan sanatçının alanında çeşitli ödülleri bulunmaktadır. Akademik ve sanatsal çalışmalarını halen aynı kurumda sürdürmektedir.

NAZAN SÖNMEZ

Nazan Sönmez, 1949 yılında Diyarbakır'da doğdu. Sanat eğitimine 1967'de girdiği Devlet Güzel Sanatlar Akademisi'nde devam etti ve 1972'de Bedri Rahmi Eyüboğlu Atölyesi'nden mezun oldu. 1976-78 yılları arasında Elazığ'da resim öğretmeni olarak görev yaptıktan sonra Ankara'ya yerleşti ve resim çalışmalarını serbest olarak sürdürdü. 1985 yılında Hacettepe Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi'nde okutman olarak göreve başladı. 1992'de "Doğa İzlenimlerinden Plastik Dile" adlı çalışmasıyla Sanatta Yeterlik ünvanını aldı. 2002'de Doçent, 2007'de Profesör unvanını kazandı.

Sanatçı, birçok yarışmalı ve karma sergiye katıldı ve on yedi kişisel sergi açtı. Yapıtları özel ve resmi koleksiyonlarda yer alırken, çeşitli sanat derneklerine üyedir. Halen Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik Bölümü'nde öğretim üyesi olarak görevine devam etmektedir.

NAZIM BALABAN

H. Nazım Balaban, 1955 yılında Bursa - Seçköy'de doğdu ve ünlü ressam İbrahim Balaban'ın oğludur. İlköğrenimini Seçköy'de, orta öğrenimini Bursa'da tamamladıktan sonra lise ve üniversite eğitimini İstanbul'da aldı. Ticaret hayatında 15 yıl geçirdikten sonra resim yapma tutkusuyla, 1997 yılında kendi sanatına odaklanmak adına ticaretten ayrıldı. Sanat yaşamına babasının etkisiyle başlayan Balaban, 1997'den itibaren tamamen resimle uğraşmaktadır. Toplumcu, somut figüratif çizgide eserler üreten sanatçı, geleneksel resim unsurlarını kendi tarzıyla harmanlayarak benzersiz bir sanat anlayışını ortaya koymaktadır.

İlk olarak 1981'de İstanbul'daki Pangaltı Güzel Sanatlar Galerisi'nde karma sergiye katılan Balaban, 1984'te Hasan Hüseyin Korkmazgil'i anma sergisine iştirak etti. 1997 yılında Doku Sanat Galerileri'nde düzenlenen ilk kişisel sergisiyle sanatseverlerle buluştu. O günden bu yana 80'den fazla tablo ve 100'ün üzerinde desen üreten sanatçı, 17 kişisel sergi açarak birçok karma sergiye katıldı. Eserleri özel ve tüzel koleksiyonlarda yer almakta olup, sanat yaşamına dair önemli bir kaynak olan "BALABAN / Bir Ressam Yunus Emre" adlı kitabın hazırlanmasına katkıda bulundu.

NECMETTİN YAĞCI

NECMETTİN YAĞCI

1956 yılında Mardin’de doğdu. 1982’de Gazi Yüksek Öğretmen Okulu Resim-İş Bölümünden mezun oldu. 1986’da Gazi Eğitim Resim-İş Bölümü’ne öğretim görevlisi olarak atandı. 5 kişisel sergi açıp, birçok karma sergiye katıldı. Türkiye’de açık alan kent heykel anıtları yapan birkaç sanatçıdan biri N.Yağcı’nın biri Kanada’da diğeri Amerika Birleşik Devletlerinde olmak üzere yurtdışında 2, yurtiçinde ise çeşitli şehirlerde 46 heykel ve anıt çalışması bulunmaktadır. Ayrıca çeşitli ödüllerin ve mansiyonların sahibidir. Heykellerini; klasik figür kurgusu içerisinde soyutlamalarla genel formda deformasyonlar yaparak formu modüle etmektedir. Bu çalışmalarında doluluk boşlu ve kontrastlıklarla sürrealist ve minimal etki veren geometrik formlarla biçimlendirmektedir. Gazi Üniversitesi, Gazi Eğitim Fakültesi, Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü’nde Öğretim Görevlisidir.

ÖNDER AYDIN

Önder Aydın, 1955 yılında Ordu'nun Perşembe ilçesinde doğdu. Gazi Eğitim Enstitüsü Resim-İş bölümünden mezun olduktan sonra sanat eğitimciliği ve çocuk kitapları resimleme alanlarında uzun yıllar çalıştı. Birleşmiş Ressamlar ve Heykeltraşlar Derneği'nde yöneticilik yaptı, Uluslararası Plastik Sanatlar Derneği üyesi oldu. Ulusal ve uluslararası sanat festivallerinde eserleri sergilendi ve birçok sergiye katıldı. Çeşitli sanat etkinliklerinde seçici kurul üyeliği yaptı. Sanatının esin kaynağı Anadolu Uygarlıkları'na ait heykeller, mozaikler, rölyefler ve fresklerdir. Yağlı boya tekniğini kullanarak, resimlerinde zaman kavramını sürreal bir anlatım diliyle ele alır. Türk resminin evrensel kimliğini oluşturmak için Anadolu Uygarlıkları'nı temel almanın önemine inanır. Şu ana kadar 20 kişisel sergi açan Aydın, 250'den fazla karma sergiye eser verdi. Eserleri Ankara Devlet Resim ve Heykel Müzesi, Kültür Bakanlığı, şirket koleksiyonları, özel koleksiyonlar ve yurtdışındaki ülke koleksiyonlarında yer almaktadır. Sanatçı, çalışmalarına Ankara'daki atölyesinde devam etmekte ve Birleşmiş Ressamlar ve Heykeltraşlar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı olarak görev yapmaktadır.

REFA EMRALİ

Refa Emrali, Türk heykel sanatına önemli katkılarda bulunan bir sanatçıdır. 1962 yılında Sungurlu'da doğan Emrali, Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Resim İş Eğitimi Bölümü'nden mezun oldu. Akademik kariyerine Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel Bölümü'nde devam etti ve birçok ödül kazandı. 1982'de 43. Devlet Resim-Heykel Sergisi'nde Başarı Ödülü'nü elde etti. Sanat Kurumu tarafından 1996 yılında "Yılın Övgüye Değer Sanatçısı" seçildi. Ayrıca, 1998 yılında Hacettepe Üniversitesi Sanat-Teşvik Ödülü'ne layık görüldü. Sanatçının eserleri ulusal ve uluslararası sergilerde önemli galerilerde yer aldı. 1991'de Töbank Sanat Galerisi'nde başlayan kişisel sergileri, İstanbul ve Ankara'daki farklı galerilerde devam etti. Emrali'nin heykelleri aynı zamanda çeşitli sempozyumlarda da sergilendi, bu etkinliklere katılarak önemli deneyimler kazandı. Öte yandan, sanatçı çeşitli makalelerle sanat dünyasına katkıda bulunmuş ve sempozyumlarda, panellerde ve konferanslarda konuşmacı olarak yer almıştır.

SÖBÜTAY ÖZER

Söbütay Özer (1949-2007), Türk resim sanatına önemli katkılarda bulunmuş bir sanatçıdır. 1949 yılında İpsala'da doğan Özer, ilk ve orta öğrenimini Edirne'de tamamladıktan sonra 1973 yılında Gazi Eğitim Enstitüsü'nden mezun oldu. Beş yıl süreyle Hasanoğlan Öğretmen Lisesi'nde resim öğretmenliği yaptıktan sonra mezun olduğu Gazi Eğitim Fakültesi Resim Bölümü'nde öğretim üyesi olarak görev aldı.

Söbütay Özer, birçok karma sergiye katılmıştır, bu sergiler arasında Devlet Resim ve Heykel sergileri, Hindistan, Romanya, Kuveyt, Cezayir, Avusturya, Çin ve Türk Cumhuriyetleri'nde düzenlenen bienaller ve tanıtıcı sergiler bulunmaktadır. Kültür Bakanlığı'nın çeşitli sergilerinde, Devlet Resim ve Heykel Sergisi'nde ve Unesco Milli Komitesi sergi jürisi üyeliklerinde yer almıştır.

Söbütay Özer'in Ankara, İstanbul, İzmir, Eskişehir ve Antalya gibi şehirlerde toplam 42 kişisel sergisi bulunmaktadır. Sanatçı, çeşitli resim yarışmalarında ödüller kazanmış, 1000'e yakın eseri özel ve resmi koleksiyonlarda yer almaktadır. 1977'de DYO Resim Yarışması'nda Jüri Özel Onur Ödülü, 1982'de Vakko Büyük Resim Yarışması'nda Mansiyon, 1983'te DYO Resim Yarışması'nda Başarı Ödülü gibi önemli ödüllere layık görülmüştür. Sanatçı, 24 Mart 2007'de aramızdan ayrılmıştır, ancak eserleri Türk resim geleneğinde yaşamaya devam etmektedir.

ŞÜKRAN PEKMEZCİ

Şükran Pekmezci, 1946 yılında Çankırı’da doğdu. İlk ve orta öğrenimini Edirne’de tamamladı. Resme olan ilgisi, ilkokuldan ortaokula geçişte resim öğretmeni Hüsnü Tekin’in teşvikiyle daha da güçlendi. 1962'de Konya Kız Öğretmen Okulu'nu kazandı. Okulundaki başarısıyla İstanbul Çapa Öğretmen Okulu Resim Semineri’ne gönderildi. Bu seminer, Türkiye genelinden seçilen sanata ilgili öğrencilerin katıldığı bir örnek okuldu. Orada İlhami Demirci, Selahattin Taran, Hidayet Gülen, Enver Naci Gökşen gibi ünlü sanat eğitimcilerinden ders alma şansını yakaladı.

Mezuniyetinin ardından Arifiye Öğretmen Okulu'nda resim öğretmenliğine başladı. Uzun yıllar Ankara'da farklı ortaokullarda görev aldı. 1994 yılında emekli olduktan sonra Gazi Üniversitesi'nde baskıresim dersleri vermeye devam etti. Şükran Pekmezci, resim öğretmenliğinin yanı sıra yazma ve resimleme yarışmalarında da başarılı oldu. 1981'de birinci oldukları kitapları Türkiye genelinde ders kitabı olarak kullanıldı.

Sanat çalışmalarını hiç aksatmadan sürdüren Pekmezci, çeşitli illerde kişisel ve karma sergiler düzenledi. Birleşmiş Ressamlar ve Heykeltıraşlar Derneği üyeliğiyle birçok dernek sergisine katıldı. Ayrıca, yurt dışındaki önemli müze ve sanat merkezlerini gezme fırsatı buldu. Evli ve iki çocuk annesi olan sanatçı, sanat yaşamına duyduğu sevgiyi öğrencilere de aşılamış bir eğitimcidir.

TOLGA SAVAŞ

Ufuk Tolga Savaş

1974’de Eskişehir’de doğdu. 1996 yılında Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik Bölümü’nde Lisans, 1998 yılında Yüksek Lisans, 2004 yılında Sanatta Yeterlik (Doktora) eğitimini tamamladı. Çok sayıda karma sergiye katılmanın yanı sıra iki yurtiçi, bir de yurtdışı kişisel sergi açtı. 60. Devlet Seramik Yarışması Başarı Ödülü alan Savaş, 2000 yılında Macaristan Hükümeti’nin verdiği burslarla da Kecskemet Uluslar arası Seramik Stüdyosu’nda çalışma fırsatı buldu. Halen Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik Bölümünde, Öğretim görevlisi olarak çalışmalarını sürdürmektedir.

VEDAT CAN

Vedat Can, 1940 yılında Alaplı’da doğdu. Gazi Eğitim Enstitüsü, Gazi Yüksek Öğretmen Okulu ve Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Resim Bölümünde 21 yıl öğretim üyeliği yaptı. 1999 yılında kendi isteğiyle emekli olana kadar yağlıboya resim atölyesi yönetti. Aynı zamanda 1980-1983 yılları arasında idari kadroda görev aldı. Vedat Can, yüzlerce lisans, yüksek lisans, doktora ve sanatta yeterlilik tezi danışmanlığı ile bu sınavların jüri üyeliklerinde bulundu. Kültür Bakanlığı'nın seçici kurullarında jüri üyeliği yaptı. Güzel Sanatlar Liseleri'nin kuruluşunda yer aldı ve müfredat programlarının belirlenmesine katkıda bulundu.

Sanat yaşamında 16 kişisel sergi açan Vedat Can, 1966 yılından itibaren uzun yıllar Devlet Resim ve Heykel Sergileri'ne katıldı. Ayrıca, İspanya, Macaristan, Kuveyt, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkmenistan ve Çin'de düzenlenen 'Çağdaş Türk Resmi' sergilerine katıldı. Eserleri Ankara Resim ve Heykel Müzesi, Gazi Üniversitesi Resim ve Heykel Müzesi, Başbakanlık, Kültür Bakanlığı ve Milli Saraylar, Anadolu Üniversitesi Müzesi, Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Merkez Bankası, İş Bankası, Vakıfbank, Halkbank, Şekerbank Koleksiyonları ile yerli ve yabancı birçok özel koleksiyonda yer alıyor.

YUSUF TOPRAK

Yusuf TOPRAK, 1947 yılında Sivas'ın Celallı köyünde doğdu ve kariyerine resim öğretmeni olarak başladı. 1966 yılında Sivas Öğretmen Okulu'nu tamamladıktan sonra, Gazi Eğitim Enstitüsü Resim-İş Bölümü'ne katıldı ve 1969'da mezun oldu. Sanat çalışmalarına 70'li yıllarda ağırlık veren Yusuf TOPRAK, resim sanatındaki yeteneği ile dikkat çekti. 1995 yılında emekli olduktan sonra, İzmir'de sanatsal faaliyetlerini sürdürdü ve 40'tan fazla kişisel sergi düzenleyerek eserlerini sergiledi.

Sanatçının resimlerinde, doğduğu toprakların etkileri belirgin şekilde hissedilir. Natüralist öğeler, özellikle at figürleri üzerinden, sanatçının eserlerine derinlik katar. Yusuf TOPRAK'ın resimlerinde figüratif anlatımlar, zengin renk paletiyle birleşir, izleyiciye coşkulu ve gizemli bir atmosfer sunar. Sanatçının içsel dünyası, eserlerindeki detaylarla şekillenir, izleyiciyle bütünsel bir etkileşim kurar. Başarıları arasında Devlet Resim-Heykel Sergisi'nde kazandığı başarı ödülü, Yunus Emre Resim Yarışması'nda mansiyon ve Selçuk Efes Müzesi Resim Yarışması'nda elde ettiği başarı ödülü gibi öne çıkan başarılar, sanat kariyerini zenginleştirmiştir. Yusuf TOPRAK, Türk resim sanatına önemli katkılarda bulunan bir sanatçıdır.

ZAFER GENÇAYDIN

Zafer Gençaydın, 3 Haziran 1941 tarihinde Ankara'da doğdu. İlk ve orta öğrenimini Akçadağ - Malatya'da tamamladıktan sonra, 1962 yılında Gazi Eğitim Enstitüsü Resim İş Bölümü'nden mezun oldu. Öğretmenlik kariyerine başlamadan önce, çeşitli okullarda resim öğretmenliği yaptı. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yurtdışı ihtisas öğrenimi bursunu kazanarak Federal Almanya'ya giderek Goethe Institut'te dil öğrenimi aldı. Ardından, Berlin'de Hochschule der Künste'de (Güzel Sanatlar Yüksek Okulu) Prof. Hans Jaenisch ve Prof. Peter Ackermann'ın atölyelerinde serbest resim öğrenimi gördü. 1977 yılında mezun olarak "MEISTERSCHÜLER" unvanını aldı.

Sanatçının kariyerinde video sanatı, film yapısı, resim-ses ilişkileri gibi konularda çeşitli seminerlere katıldığı ve araştırmalarda bulunduğu dönemler oldu. Almanya, Fransa, İtalya, İspanya, Doğu Almanya'da çeşitli müze, galeri ve sanat yapıtları üzerine incelemelerde bulundu.

Hacettepe Üniversitesi'nde göreve başladıktan sonra, çeşitli idari görevler üstlendi. 1986 yılında doçent, 1994 yılında profesör unvanını aldı. Kariyeri boyunca Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanlığı gibi önemli görevlerde bulundu. Üniversitelerarası Kurul'da temsilcilik yaptı. Alman Hükümeti tarafından düzenlenen uluslararası kültür seminerine Türkiye'yi temsil ederek katıldı. Ayrıca Güney Kore'de kültür etkinliklerine başkanlık etti.

Zafer Gençaydın, birçok sergiye katılarak sanatını sergiledi ve emekli olduğu 2008 yılına kadar Hacettepe Üniversitesi'nde öğretim üyeliği yaparak sanat eğitimine katkıda bulundu.

ZEKİ SERBEST

Zeki Serbet, 1946 yılında Samsun-Ladik'te doğdu. İlk, orta ve ilköğretmen okulu eğitimini Ladik'te tamamladı. Sanat hayatına olan ilgisiyle 1968 yılında Gazi Eğitim Enstitüsü Resim-İş Bölümü'nden mezun oldu ve Akpınar İlköğretmen Okulu'na kura ile atandı. Akpınar'da 12 yıl görev yaptıktan sonra İzmir'e yerleşti ve farklı ortaöğretim kurumlarında öğretmenlik yaparak emekli oldu. Emeklilik sonrasında halen İzmir'deki atölyesinde sanat çalışmalarını sürdürmektedir.

Sanatçı, Birleşmiş Ressamlar ve Heykeltıraşlar Derneği (BRHD) üyesidir. Kariyeri boyunca 68 kişisel sergi açmış, 115 karma ve yarışmalı sergiye katılmıştır. Yurt içi ve yurt dışındaki özel ve resmi koleksiyonlarda eserleri bulunmaktadır. 1990 yılında Yunus Emre Resim Yarışması'nda ödül kazanarak sanatındaki başarılarına bir yenisini eklemiştir.

Zeki Serbet, sanat hayatı boyunca farklı teknikler ve temalar üzerine çalışmalar yaparak özgün bir tarz geliştirmiştir. Emeklilik sonrasında da sanatına devam ederek, eserlerini sanatseverlerle buluşturmaya devam etmektedir.

ZEKİ ŞAHİN

Zeki Şahin, 1947 yılında Konya'da dünyaya geldi ve sanat kariyerine İvriz İlköğretim Okulu'nda Çapa Resim Semineri ile başladı. Gazi Eğitim Enstitüsü Resim-İş Bölümü'nden mezun olduktan sonra, 1970 yılında Milli Eğitim Bakanlığı Film-Radyo Televizyon ve Eğitim Merkezi'nde film yönetmeni olarak göreve başladı. 15 yıl süresince bu kurumda çalışarak 81 belgesel ve eğitim filmi üretti. 1985 yılında Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'nde öğretim üyeliği ile akademik kariyerine adım atan Şahin, yüksek lisansını tamamladıktan sonra çeşitli üniversitelerde öğretim üyeliği görevlerine devam etti.

Zeki Şahin'in sanat kariyeri, geniş bir sergi geçmişi ile şekillenmiştir. 1970'ten 2010'a kadar uzanan bu dönemde Ankara, İstanbul, İzmir gibi önemli şehirlerde birçok galeride kişisel sergiler düzenlemiştir. Sanatçının eserleri, Türkiye'nin çeşitli müze ve kurumlarında önemli koleksiyonlarda yer alırken, eserlerinde çeşitli temalar ve tekniklerle öne çıkan bir sanat dilini benimsemiştir.

Akademik ve sanatsal başarılarıyla tanınan Zeki Şahin, emekli olduktan sonra da aktif sanat yaşamına devam etmektedir. Sanatında geleneksel ve çağdaş unsurları bir araya getirerek kendine özgü bir anlatım dili oluşturan sanatçı, Türk resim sanatına önemli katkılarda bulunmuştur.